Sposób przygotowania:
Sandacz w pieprzu
Filety * umyć , osuszyć , ułożyć w pojemniku. Zalać 1/3 szklanki oleju, sokiem z cytryny . Posypać mielonym pieprzem z obu stron ( po szczypcie ) i odrobiną soli. Do marynaty dodać pieprz ziarnisty czarny, pieprz marynowany zielony i czerwony .Zostawić na 30 minut ( w tym czasie kilka razy przewrócić ). Wyjąć z marynaty . Osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych . Oprószyć mąką . Odsączyć z marynaty zielony i czerwony pieprz . Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na rozgrzanym sandacza na rumiano z obu stron - dorzucić marynowany pieprz. . Gdy jest gotowy dołożyć masło i niech się ,, spieni". Podawać z ziemniakami z wody posypując marynowanym pieprzem i natką pietruszki. Solić na talerzu. * Wszystko zależy jakiego sandacza kupujemy . Ja kupuję z reguły całego , wypatroszonego , oskrobanego bez głowy ( a szkoda bo by sie do zupy przydała ). Filetuję , a kręgosłup , ogon , boczne skrzela odkładam na zupę ( dodaje kawałki od innych ryb które kupuję ).