Sposób przygotowania:
Miętus w zalewie octowej
Miętusa umyć i pokroić na dzwonka ( u mnie robiłam razem na obiad i ten w zalewę ). Umyć i osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posolić i popieprzyć i oprószyć mąką. Usmażyć na oleju na rumiano ( zdjąć z patelni zanim się doda masło jeżeli robimy oba dania na raz ). Pokroić w paski wszystkie rodzaje papryk i w pół krążki cebulę. Przygotować przyprawy. Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać papryki, cebulę i wszystkie przyprawy. Odrobinę posolić. Zagotować. Spróbować czy zalewy nie trzeba doprawić ( ma być kwaśno-słodka- a z czasem nabierze paprykowej nuty). Na dno szklanego naczynia ( przykrywanego ) wlać połowę zalewy z warzywami .Na niej ułożyć usmażoną rybę . Zalać resztą zalewy. Zostawić by ostygło , przykryć i odstawić do lodówki na 3 dni. Jemy rybę razem z cebulkę i paprykami.