misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Migdałek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nietypowe ciasto o wspaniałym smaku masy migdałowej

Migdałek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Migdałek

 

  • Ciasto ciemne:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 15 dkg margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto jasne
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dkg margaryny
  • 2,5 łyżki aromatu migdałowego
  • 3/4 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Migdałek
Ciasto ciemne: Do miski włożyć wszystkie składniki. Szybko wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na conajmniej 1,5 godziny. Kwadratową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciemne ciasto na blaszkę. Lekko docisnąć ręką.



Ciasto jasne: Do miski wsypać kasze mannę, cukier, margarynę i aromat. Wyrobić składniki. Jasne ciasto nałożyć na ciemne. Lekko docisnąć ręką. Piec 40 minut w temp. 180 C.



Gorące ciasto wyjąć z piekarnika. Mleko dośc mocno zagrzać i polać nim jeszcze gorące ciasto. Zostawić do ostudzenia. Można polać polewą czekoladową ale nie jest to konieczne.



Smacznego!!
Migdałek
Pyszne
Migdałek
Ciasto wyrabiamy osobno
Migdałek
Ciasto wyrabiamy osobno