cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Tartaletki migdałowe z winogronami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne , delikatne babeczki z kruchego ciasta wypełnione migdałowym kremem frangipane i soczystymi owocami.

Tartaletki migdałowe z winogronami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tartaletki migdałowe z winogronami

 

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 125 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • skórka cytrynowa/do smaku/
  • 1 jajo
  • 70 g mąki migdałowej/ lub drobniutko zmielone migdały/
  • 60 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • płatki migdałowe /do dekoracji/

Sposób przygotowania:

Tartaletki migdałowe z winogronami
ciasto: -Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka . -Ucierać do połączenia się składników, dodać skórkę cytrynową. -Mąkę przesiać,wymieszać z solą i wsypać do utartej masy. -Wyrobić ciasto reką /jeśli wymaga dodać odrobinę wody/. -Uformować kulę,owinąć folią i włożyć do lodówki na ok.1 godzinę. -Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć krążki i wylepić foremki do tartaletek. -Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki. krem: -Miękkie masło utrzeć z cukrem. -Dodać jajko i ucierać do całkowitego połączenia się składników. -Wsypać mąkę migdałową i starannie wymieszać. -Schłodzone babeczki napełnić przygotowanym kremem. -Na wierzchu ułożyć połówki winogron , posypać płatkami migdałowymi. -Tartaletki piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C.
Tartaletki migdałowe z winogronami
Przygotowanym ciastem wypełnić foremki a winogrona pokroić na połówki.
Tartaletki migdałowe z winogronami
Przygotować krem migdałowy i wypełnić nim babeczki.
Tartaletki migdałowe z winogronami
Tartaletki wstawić do goracego piekarnika na ok 25 minut.
Tartaletki migdałowe z winogronami
Upieczone babeczki wyjąć z foremek i przełozyć na talerzyki.

Tagi:

tarta