szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Migdałowe ciasteczka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, aromatyczne ciasteczka. Mają mocno migdałowy smak, który sprawia, że nie można się od nich oderwać.

Migdałowe ciasteczka

Składniki:

Migdałowe ciasteczka

 

  • 20 dag. mąki wrocławskiej
  • 20 dag. miękkiego masła
  • 15 dag. mielonych migdałów
  • 20 dag. cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • migdały w całości do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Migdałowe ciasteczka
Z mąki, masła, mielonych migdałów, cukru pudru, żółtek cukru waniliowego, soli i cynamonu zagnieść ciasto. Z wyrobionego ciasta uformować wałek o grubości ok. 2 cm i pokroić na ok. 5 cm kawałki. Z każdego kawałka uformować kulkę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na niej migdałowe kulki, lekko spłaszczyć ręką i na środku każdego ciasteczka ułożyć migdał i lekko docisnąć. Piec ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.