monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Książka Kucharska: Przepisy na Tłusty Czwartek

Migdałowe faworki z pomarańczową nutką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Moja wersja klasycznych faworków, równie smaczna:)domownikom bardzo smakowało, córką najbardziej smakował cukier puder :D

Migdałowe faworki z pomarańczową nutką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Migdałowe faworki z pomarańczową nutką

 

  • 100 g płatków migdałowych
  • 200 g +do posypania mąki typ 550
  • 3 żółtka`
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki octu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 3,5 łyżki śmietany 18%
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Migdałowe faworki z pomarańczową nutką
Płatki migdałowe zmielić w młynku do kawy ( oczywiście można od razu użyć mielonych). Przełożyć je do miski. Dodać przesianą mąkę. Wsypać cukier puder, sól oraz sodę. Wymieszać. Dodać żółtka, ocet oraz skórkę z pomarańczy. Wyrabiać ciasto. Stopniowo dodawać śmietanę i wyrabiać aż ciasto będzie miękkie,elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Uformować je w kulę i delikatnie oprószyć mąką i kilkakrotnie uderzyć nim o blat stołu. Odłożyć na 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie podzielić kulkę na 4 części. I każdą rozwałkować na cieniutki placek ( w razie potrzeby delikatnie oprószyć ciasto mąką, aby nie kleiło się do wałka). Pokroić go na długie prostokąty o szerokości 4-5 cm. Następnie przeciąć na pół. W każdym mniejszym prostokącie zrobić nacięcie na środku. I przełożyć jeden koniec przez nacięcie. Olej mocno rozgrzać i smażyć partiami na złoto z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku. Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Migdałowe faworki z pomarańczową nutką
do suchych składników dodać żółtka
Migdałowe faworki z pomarańczową nutką
nastepnie dodać ocet i skórkę pomarańczową i wyrabiać ciasto
Migdałowe faworki z pomarańczową nutką
do ciasta dodać śmietanę a potem wykroić prostokaty
Migdałowe faworki z pomarańczową nutką
smażyć na złoto z obu stron w oleju

Tagi:

faworki chrust