Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Migdałowe pralinki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kuleczki migdałowe przygotowane z ziemniaków, mąki migdałowej i aromatu są pyszne, mają smak podobny do marcepanu.

Migdałowe pralinki

Składniki:

Migdałowe pralinki

 

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 0,5 szkl mąki migdałowej
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • kakao ciemne

Sposób przygotowania:

Migdałowe pralinki

ETAP 1:

Migdałowe pralinki
Ziemniaki połączyć z pozostałymi składnikami

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę migdałową, mleko w proszku, cukier puder, aromat i masło. ( można dodać likier amaretto)

ETAP 2:

Migdałowe pralinki
Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać

Dokładnie wymieszać na jednolitą masę.

ETAP 3:

Migdałowe pralinki
Uformowane kuleczki dokładnie obtoczyć w kakao

Z masy formować kuleczki wielkości orzecha laskowego i obtaczać w ciemnym kakao.

ETAP 4:

Migdałowe pralinki
Obtoczone w kakao kuleczki schłodzić w lodówce

Tak przygotowane pralinki schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.