zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Migdałowe serduszkowe ciasteczka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

kolejne ciasteczkowe szaleństwo

Migdałowe serduszkowe ciasteczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Migdałowe serduszkowe ciasteczka

 

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 100 g cukru trzcinowego dry demerara
  • 2 jajka
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 250 g margaryny Kasia
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 łyżki tartych migdałów ( czubate )
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Migdałowe serduszkowe ciasteczka
Do miski robota z nożami siekającymi wsypać suche składniki a potem dodać pokrojoną na kawałki margarynę, jogurt i wbić umyte jajka. Za pomocą opcji PULS połączyć ze sobą składniki. Wyjąć ciasto z miski, na blat lub na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Włożyć je do woreczka foliowego przeznaczonego do żywności i włożyć do lodówki do schłodzenia ( ja schowałam na całą noc ). Gdy ciasto się schłodzi, dzielić je na porcje, wałkować na nie za grube placki podsypując mąką w razie konieczności. Foremkami w kształcie kółka o średnicy 5 cm i serca o mniejszym rozmiarze wycinać ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce i przełożyć do pojemnika na ciasteczka. Takie ciasteczka można przechowywać kilka dni.
Migdałowe serduszkowe ciasteczka
Etap 1przygotowac ciasto i schłodzić ....
Migdałowe serduszkowe ciasteczka
Etap 2ciasto wałkować a potem wycinac ciasteczka
Migdałowe serduszkowe ciasteczka
Etap 3wyciete układać na blasze z papierem do pieczenia
Migdałowe serduszkowe ciasteczka
Etap 4ciasteczka upiec i wystudzić ..............

Tagi:

jajko tarta jajka