zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Mikołaj na mikołajki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mikołaj na mikołajki - ciasteczka.

Mikołaj na mikołajki

Składniki:

Mikołaj na mikołajki

 

  • pół kostki masła
  • 25 dag miodu
  • pół szklanki cukru
  • 5 łyżeczek przyprawy do piernika
  • 50 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • jajko
  • 50 dag cukru pudru
  • czerwony i zielony barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

Mikołaj na mikołajki
Masło podgrzać z miodem, cukrem i przyprawami. Wlać do miski, przestudzić. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypać do miski z miodem, dodać jajko. Zgnieść i dokładnie wyrobić. ulepić kulę z ciasta, włożyć ją na 2 godziny do lodówki. Ciasto podzielić na dwie lub trzy porcje. Każdą rozwałkować do grubości 1 cm, wykroić sylwetki Mikołajów. Piec około 20 minut w temp . 175 *C. Mikołaje odłożyć, aby ostygły. Cukier puder utrzeć z 5 łyżkami gorącej wody. Łyżkę lukru zabarwić na zielono. Resztę lukru podzielić na 2 części, jedną pozostawić białą, drugą zabarwić na czerwono. Na piernikowych sylwetkach namalować Mikołaje. Ciastka są gotowe, gdy lukier całkowicie zastygnie.