Sposób przygotowania:
Mikołaj na mikołajki
Masło podgrzać z miodem, cukrem i przyprawami. Wlać do miski, przestudzić. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypać do miski z miodem, dodać jajko. Zgnieść i dokładnie wyrobić. ulepić kulę z ciasta, włożyć ją na 2 godziny do lodówki. Ciasto podzielić na dwie lub trzy porcje. Każdą rozwałkować do grubości 1 cm, wykroić sylwetki Mikołajów. Piec około 20 minut w temp . 175 *C. Mikołaje odłożyć, aby ostygły. Cukier puder utrzeć z 5 łyżkami gorącej wody. Łyżkę lukru zabarwić na zielono. Resztę lukru podzielić na 2 części, jedną pozostawić białą, drugą zabarwić na czerwono. Na piernikowych sylwetkach namalować Mikołaje. Ciastka są gotowe, gdy lukier całkowicie zastygnie.