Sposób przygotowania:
Rurki z orzechowo-czekoladowym krememETAP 1:
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać płynny miód, puree z dyni, żółtko, cukier waniliowy i śmietanę.
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
ETAP 2:
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i pokroić na paski o długości około 17-18 cm i szerokości 2 cm.
ETAP 3:
Posmarowane masłem metalowe rurki owinąć ciastem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i cukrem waniliowym. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Upieczone rurki jeszcze ciepłe należy zsunąć z foremek i ostudzić.
ETAP 4:
Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i masłem orzechowym.
Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo płynną czekoladę. ( odłożyć 2 łyżki czekolady do dekoracji)
Pod koniec wsypać starte na tarce orzechy (odłożyć 1 łyżkę), aromat i pokruszone herbatniki.
Doprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem.
Lukier biały
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny.
ETAP 5:
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić rurki, oprószyć startymi orzechami.
Ozdobnie oblać białym lukrem i płynną czekoladą.