SUPERPRZEPIS

Rurki z orzechowo-czekoladowym kremem

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Rurki z orzechowo-czekoladowym kremem

Rurki z dodatkiem puree z dyni i miodu, napełnione kremem orzechowo-czekoladowym to pyszny dodatek do kawy.

Składniki:

Rurki z orzechowo-czekoladowym kremem

 

 

  • Krem:
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 10 dag herbatników
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag czekolady deserowej
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • sok z cytryny lub spirytus do smaku
  • Lukier biały
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

  • Dodatkowo
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Rurki z orzechowo-czekoladowym kremem

ETAP 1:

Rurki z orzechowo-czekoladowym kremem
Z przygotowanych składników zagnieść ciasto

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać płynny miód, puree z dyni, żółtko, cukier waniliowy i śmietanę.

Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

ETAP 2:

Rurki z orzechowo-czekoladowym kremem
Schłodzone ciasto rozwałkować i pokroić jak na zdjęciu

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i pokroić na paski o długości około 17-18 cm i szerokości 2 cm.

ETAP 3:

Rurki z orzechowo-czekoladowym kremem
Paski ciasta zawinąć na metalowe foremki.

Posmarowane masłem metalowe rurki owinąć ciastem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i cukrem waniliowym. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.

Upieczone rurki jeszcze ciepłe należy zsunąć z foremek i ostudzić.

ETAP 4:

Rurki z orzechowo-czekoladowym kremem
Z masła i pozostałych składników przygotować krem.

Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i masłem orzechowym.

Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo płynną czekoladę. ( odłożyć 2 łyżki czekolady do dekoracji)

Pod koniec wsypać starte na tarce orzechy (odłożyć 1 łyżkę), aromat i pokruszone herbatniki.

Doprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem.

Lukier biały

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny.

ETAP 5:

Rurki z orzechowo-czekoladowym kremem

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić rurki, oprószyć startymi orzechami.

Ozdobnie oblać białym lukrem i płynną czekoladą.