Sposób przygotowania:
Mincemeat
Do rondla wlać wino, wsypać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Żurawinę opłukać, osączyć, dołożyć do wina z cukrem. Mandarynkę dokładnie wyszorować, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Do żurawiny dodać otartą skórkę, sok z mandarynki, imbir, cynamon, goździki, rodzynki i suszoną żurawinę. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu bez przykrycia gotować około 20-25 minut, aż owoce rozgorują się, a cały płyn odparuje. Rondel zdjąć z ognia, dodać miód, rum, zapach waniliowy i migdałowy. Dokładnie wymieszać. **Ja zapakowałam konfiturę do słoiczka, a po wystudzeniu umieściłam w lodówce. Według Nigelli konfitura może stać w chłodnym miejscu do tygodnia. **Goździki nadają nadzieniu goryczki, więc z powodzeniem można dać ich mniej.
jaNina
edytaha
Dziękuję Ninko, rzeczywiście jest niesamowicie aromatyczna, podczas jej przygotowania w kuchni pachniało obłędnie :)