Lilka

Lilka

Kucharz
[Przepisów: 11]

Minestrone mediolańska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 3/5 głosów: 1876

Fasolę namoczyć na noc. Cebule i czosnek pokrajać i przesmażyć na oleju. Gdy zacznie

Minestrone mediolańska

Składniki:

Minestrone mediolańska

 

  • 250 g małej fasolki
  • 4-5 łyżek oleju
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g bekonu
  • 6 pomidorów
  • 100 g wina czerwonego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • 3 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 rzepa
  • 2 średnie selery
  • 1 mała włoska kapusta
  • 150 g tartego sera
  • 100 g makaronu muszelki
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Minestrone mediolańska
Fasolę namoczyć na noc. Cebule i czosnek pokrajać i przesmażyć na oleju. Gdy zacznie się rumienić, dodać boczek pokrajany w kostkę. Następnie dodać fasolę, ok 3 l wody, wino, pomidory obrane i bez pestek, majeranek, tymianek. Gotować pod przykryciem ok 2 godzin. Następnie dodać kolejno: pokrajaną w plasterki marchew, po 10 minutch ziemniaki i rzepę pokrajane w kostkę, po dalszych 10 minutach selery i kapustę, na koniec makaron. Gdy wszystko będzie miękkie, posypać pietruszką, doprawić solą i pieprzem, wsypać utarty ser.