Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zupa krem z białych warzyw i z chipsem z boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Bardzo pożywna i pyszna zupa. Po mimo, że jest z warzyw to jest bardzo syta. Dopełnieniem tej zupy jest chrupiący chips z boczku. Uwielbiam zupy kremy i ciągle staram się wymyślać nowe wersje.

Zupa krem z białych warzyw i z chipsem z boczku

Składniki:

Zupa krem z białych warzyw i z chipsem z boczku

Składniki:

Sposób przygotowania:

Zupa krem z białych warzyw i z chipsem z boczku
1. Warzywa obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy na mniejsze kawałki.

2. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Uważamy, żeby za mocno warzyw nie przypiec.

3. Przesmażone warzywa zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Na koniec zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gałką muszkatołową.

4. Boczek kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy plastry boczku, smażymy z obu stron, aż wytopi się tłuszcz, a boczek będzie chrupiący. Następnie boczek osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

5. Na talerze nakładamy porcje zupy i chipsy z boczku. Podajemy.

Rady: Jeżeli zupa wyjdzie nam zbyt gęsta możemy dolać gorącej wody. Zamiast wody do zupy możemy użyć bulionu warzywnego.