Sposób przygotowania:
Zupa krem z białych warzyw i z chipsem z boczku
1. Warzywa obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
2. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Uważamy, żeby za mocno warzyw nie przypiec.
3. Przesmażone warzywa zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Na koniec zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gałką muszkatołową.
4. Boczek kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy plastry boczku, smażymy z obu stron, aż wytopi się tłuszcz, a boczek będzie chrupiący. Następnie boczek osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
5. Na talerze nakładamy porcje zupy i chipsy z boczku. Podajemy.
Rady: Jeżeli zupa wyjdzie nam zbyt gęsta możemy dolać gorącej wody. Zamiast wody do zupy możemy użyć bulionu warzywnego.
2. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Uważamy, żeby za mocno warzyw nie przypiec.
3. Przesmażone warzywa zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Na koniec zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gałką muszkatołową.
4. Boczek kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy plastry boczku, smażymy z obu stron, aż wytopi się tłuszcz, a boczek będzie chrupiący. Następnie boczek osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
5. Na talerze nakładamy porcje zupy i chipsy z boczku. Podajemy.
Rady: Jeżeli zupa wyjdzie nam zbyt gęsta możemy dolać gorącej wody. Zamiast wody do zupy możemy użyć bulionu warzywnego.