Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Mini babeczki na mleku skondensowanym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie małe, pyszne i urocze babeczki upiekłam w tym roku do koszyka. Babeczki byłe też ozdobą stołu na śniadaniu wielkanocnym. Znikały szybko jedna po drugiej. Upieczcie koniecznie, zachęcam :)

Mini babeczki na mleku skondensowanym

Składniki:

Mini babeczki na mleku skondensowanym

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 175 ml mleka skondensowanego słodzonego z puszki
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki likieru jajecznego ( ajerkoniaku )
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Mini babeczki na mleku skondensowanym

Wykonanie ciasta:

Mini babeczki na mleku skondesowanym
Z podanych składników wykonujemy ciasto na babeczki.

Masło lub margarynę ucieramy z cukrem waniliowym na puszystość, następnie stopniowo wlewamy mleko skondensowane i ucieramy, wlewamy likier jajeczny i dalej ucieramy.

Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie ucieramy.

Do pieczenia:

Mini babeczki na mleku skondesowanym
Ciasto przekładamy do formy do pieczenia mini babeczek.

Ciasto przekładamy do formy do pieczenia małych babeczek, ja piekłam w formie silikonowej.

Pieczenie:

Mini babeczki na mleku skondesowanym
Babeczki pieczemy do zrumienienia i studzimy.

Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do suchego patyczka i zrumienienia babeczek. Lekko studzimy i wyjmujemy z formy.

Podanie:

Podajemy i smacznego życzę.