MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Mini banica z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bułgarski specjał w wersji dla alergika bez orzechów i jaj.

Mini banica z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini banica z jabłkami

 

  • kilka płatów ciasta filo
  • 1 jabłko
  • cukier trzcinowy
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Mini banica z jabłkami
Jabłko myjemy i osuszamy. Wydrążamy gniazda nasienne i rozdrabniamy je w blenderze. Odstawiamy na kilka minut i odlewamy sok, który z nich odcieknie. Płat cista filo skrapiamy oliwą z oliwek. Dodajemy rozdrobnione jabłka i posypujemy lekko cukrem, najlepiej trzcinowym. Zwijamy ciasto w rulon i zawijamy w ślimaka na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy wypełniony nadzieniem kolejny rulon ciasta filo i zawijamy go wokół pierwszego. Kontynuujemy dopóki mamy jabłka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika skrapiamy banicę wodą i nakrywamy ręcznikiem na 20 minut, żeby się zaparzyła.
Mini banica z jabłkami
Wydrążamy gniazdo nasienne i rozdrabniamy jabłko
Mini banica z jabłkami
Płaty ciasta filo skrapiamy oliwą i dodajemy jabłka i cukier
Mini banica z jabłkami
Rulony cista zawijamy wokół siebie w ślimaka
Mini banica z jabłkami
Upieczone ciasto skrapiamy wodą i nakrywamy ręcznikiem