szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Mini bułeczki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Takie miniaturowe bułeczki są smaczne, długo świeże i możemy je robić z dowolnym nadzieniem, zawsze smakują wyśmienicie.

Mini bułeczki z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini bułeczki z makiem

 

Sposób przygotowania:

Mini bułeczki z makiem
Drożdże przekładamy do miseczki i ucieramy z cukrem. Następnie wlewamy ciepłe mleko i odkładamy po wymieszaniu do wyrośnięcia. Do mąki, szczypty soli, jajka i oleju dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto przekrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy na 20 minut. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i tniemy na części, na każdą z nich nakładamy łyżkę masy makowej i tworzymy kulkę, zamykając masę w środku. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach. Odstawiamy na 10 minut. Następnie smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 20 minut. Ostudzone dekorujemy roztopioną czekoladą i lukrem
Mini bułeczki z makiem
Do drożdży z cukrem wlewamy ciepłe mleko
Mini bułeczki z makiem
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia
Mini bułeczki z makiem
Na każdy kawałek ciasta nakładamy masę makową
Mini bułeczki z makiem
Tworzymy małe bułeczki i układamy je obok siebie