iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Bułeczki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczne bułeczki nadają się do serka, szynki lub tylko z masełkiem i dżem smakują wybornie.

 Bułeczki z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z makiem

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z makiem
Do miski przesiać mąkę dodać do niej cukier i sól, drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i dodać razem z jajkiem i skręconym przez maszynkę serem do mąki, zagnieść ciasto na koniec zagniatania dodać stopione masło i dokończyć zagniatanie, ciasto ma być gładkie i odchodzić od ścianek miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformować małe bułeczki, ułożyć je na natłuszczonej blaszce każdą posmarować rozmąconym jajkiem z dodatkiem mleka, po wierzchu posypać makiem jeszcze zostawić na kilka minut.
Piekarnik nagrzać do 220st i piec bułeczki do 15 min.
Po upieczeniu przestudzić.
 Bułeczki z makiem
Z wyrośniętego ciasta uformować małe bułczki i odstawić
 Bułeczki z makiem
Bułeczki przełożyć na wysmarowaną blaszkę i posypać makiem
 Bułeczki z makiem
Suche i jeszcze ciepłe bułeczki nadają się do jedzenia
 Bułeczki z makiem
Etap 4