Sposób przygotowania:
Mini chałki drożdżowe dwukolorowe
Drożdże rozpuścić z mlekiem i cukrem i pozostawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać mąkę przesiana z solą i cukrem, dodać drożdże wyrośnięte, jajko i żółtka. Wlać mleko i wyrobić ciastom, pod koniec wyrabiania dodać stopioną i wystudzoną margarynę lub masło. wyrabiać elastyczne ciasto.
Ciasto podzielić na pół i do drugiej połowy dodać kakao i wyrobić. Odstawić oba kolory ciasta do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte wyjąć na stolnicę i podzielić na małe kawałki z których zrobić cienkie wałeczki. Brać jeden kakaowy i dwa jasne i przeplatać jak warkocz. Gotowe odłożyć do wyrośnięcia. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w 190 stopniach około 20 minut.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Ciasto podzielić na pół i do drugiej połowy dodać kakao i wyrobić. Odstawić oba kolory ciasta do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte wyjąć na stolnicę i podzielić na małe kawałki z których zrobić cienkie wałeczki. Brać jeden kakaowy i dwa jasne i przeplatać jak warkocz. Gotowe odłożyć do wyrośnięcia. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w 190 stopniach około 20 minut.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
SylaUla