Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pieczony pstrąg z masłem czosnkowym i koperkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo cenię sobie pstrągi za ich walory smakowe i zdrowotne. Najbardziej lubię je pieczone, z masłem czosnkowym i zieleniną, np. koperkiem.

Pieczony pstrąg z masłem czosnkowym i koperkiem

Składniki:

Pieczony pstrąg z masłem czosnkowym i koperkiem

 

Sposób przygotowania:

Pieczony pstrąg z masłem czosnkowym i koperkiem

ETAP 1:

Pieczony pstrąg z masłem czosnkowym i koperkiem
Przygotowujemy masełko czosnkowe, które włożymy do środkaryb

Przygotowujemy masełko czosnkowe. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do czosnku lub siekamy bardzo drobno. Miękkie masło ucieramy z czosnkiem i odrobiną soli.

ETAP 2:

Pieczony pstrąg z masłem czosnkowym i koperkiem
Każdego pstrąga solimy w środku i na zewnątrz

Pstrągi sprawiamy, myjemy, usuwamy płetwy, zeskrobujemy łuski. Ryby posypujemy solą w środku i na zewnątrz. Każdą rybę układamy osobno na kawałku folii aluminiowej.

ETAP 3:

Pieczony pstrąg z masłem czosnkowym i koperkiem
Do środka pstrągów wkładamy masło czosnkowe i koperek

Koperek myjemy.
Do środka każdej ryby wkładamy porcję masła czosnkowego i pół pęczka koperku.

ETAP 4:

Pieczony pstrąg z masłem czosnkowym i koperkiem
Ryby owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku

Pstrągi zawijamy w folię. Pieczemy w 200 st. C przez 25 minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami i surówką.


Tagi:

pstrąg dania