ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Pieczarkowo-ziemniaczano-jajeczne kotlety

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety jarskie pieczarkowo-ziemniaczano- jajeczne z natką pietruszki są bardzo smaczne nie tylko na obiad np. w sosie pieczarkowym, ale jako kotlety do pieczywa na zimno.

Pieczarkowo-ziemniaczano-jajeczne kotlety Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczarkowo-ziemniaczano-jajeczne kotlety

 

Sposób przygotowania:

Pieczarkowo-ziemniaczano-jajeczne kotlety
Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo, opłukać pod zimną wodą i obrać z łupinki, pokroić na kawałki do miski.

Dodać ugotowane ziemniaki np. dzień wcześniej z obiadu, usmażone pieczarki z cebulą na 6 łyżkach oleju, całe surowe jajko i blenderem wszystko zmiksować.

Dodać natkę pietruszki posiekaną, wsypać tartą bułkę, pieprz mielony, sól czosnkową, masę dobrze wymieszać.

Na gorącym oleju smażyć kotlety na rumiano.
Pieczarkowo-ziemniaczano-jajeczne kotlety
Mozna wykorzystac resztki ziemniaków z dnia poprzedniego.
Pieczarkowo-ziemniaczano-jajeczne kotlety
Blenderem zmiksować lub zmielic w maszynce do mięsa.
Pieczarkowo-ziemniaczano-jajeczne kotlety
Tarta bułka daje chrupkości usmazonym kotletom.
Pieczarkowo-ziemniaczano-jajeczne kotlety
Mozna również smarzyć na maśle klarowanym.