eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Schab Eli zapiekany pod kołderką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam podsmażone schabowe na, które wyłożyłam usmażone z cebulą pieczarki i posypałam mozzarellą. Całość zapiekłam.

Schab Eli zapiekany pod kołderką

Składniki:

Schab Eli zapiekany pod kołderką

mięso

pieczarki

dodatki

  • 150 g twardej mozzarelli

Sposób przygotowania:

Schab Eli zapiekany pod kołderką

przygotowanie pieczarek

Schab Eli zapiekany pod kołderką
Oczyszczone pieczarki pokroić w ćwierć krążki.

Pieczarki oczyścić i pokroić na ćwierć krążki.

przygotowanie pieczarek cd

Schab Eli zapiekany pod kołderką
Obraną z łupinek cebulę pokroić w kostkę.

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie pieczarek cd

Schab Eli zapiekany pod kołderką
Pieczarki z cebulą usmażyć na rozgrzanym oleju.

Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki i cebulę. Całość oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.

przygotowanie sera

Schab Eli zapiekany pod kołderką
Na tarce z dużymi oczkami zetrzeć ser mozzarella.

Twardy ser mozzarella zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

przygotowanie schabu

Schab Eli zapiekany pod kołderką

Płaty schabu naciąć na pół nie rozcinając do końca. Schab rozłożyć, rozbić tłuczkiem i oprószyć solą i pieprzem z obu stron.

przygotowanie schabu cd

Schab Eli zapiekany pod kołderką

Na patelni rozgrzać olej i zrumienić płaty schabu z obu stron.

przygotowanie schabu cd

Schab Eli zapiekany pod kołderką

Schab przełożyć na blachę do zapiekania. Na każdym płacie rozłożyć pieczarki.

przygotowanie schabu cd

Schab Eli zapiekany pod kołderką

Kotlety posypać tartą mozzarellą. Blachę z kotletami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C góra - dół. Zapiekać kotlety około 30 minut aż ser się zrumieni.

Ja podałam kotlety z ziemniakami z piekarnika i ogórkami konserwowymi.

Smacznego!