Sposób przygotowania:
Mini mazurki z czarną porzeczką
Żółtka oddzielić od białek, delikatnie umieścić je na sitku, zanurzyć w rondelku z wrzącą wodą i gotować 6-7 minut, osączyć, wystudzić. Mąkę przesiać. Żółtka przetrzeć przez gęste sitko, wymieszać z mąką i cukrem pudrem. Dodać zimne masło i wszystko razem posiekać do otrzymania kruszonki. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Foremki na tartaletki wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na grubość około 5-7 mm. Z ciasta wykroić kółka, wylepić nimi foremki tworząc nieco wyższy brzeg. Z okrawków utoczyć wałeczki i przylepić je do brzegów, spód nakłuć widelcem. Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termo obiegiem. Kruche spody ostudzić, posmarować porcją dżemu i posypać skórką pomarańczową.