bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Muffinki piernikowe z kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne muffinki, idealne na Boże Narodzenie, ale również można je zrobić na niedzielę, albo na każdy inny dzień.

Muffinki piernikowe z kremem budyniowym

Składniki:

Muffinki piernikowe z kremem budyniowym

Muffinki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mleka

Krem:

Sposób przygotowania:

Muffinki piernikowe z kremem budyniowym

ETAP 1:

Muffinki piernikowe z kremem budyniowym
mieszamy dokładnie wszystko razem i wykładamy do foremek na muffinki do 2/3 wysokości.

W jednej misce łączymy ze sobą składniki suche w drugiej misce składniki mokre, potem mieszamy dokładnie wszystko razem i wykładamy do foremek na muffinki do 2/3 wysokości.

ETAP 2:

Muffinki piernikowe z kremem budyniowym
Muffinki pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 stopni.

Muffinki pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 stopni.

Robimy krem:

Odlewamy niecałą szklankę mleka, rozrabiamy w nim obie maki i jajka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem , jak zakipi wlewamy powstały budyń i jeszcze chwilę gotujemy. Krem zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na zimne muffinki. Dekorujemy dowolnymi cukiereczkami.