Sposób przygotowania:
Mini pizza na jeden kęs
W niewielkim naczyniu rozpuścić w mleku drożdże wraz z szczypta soli i łyżka maki.
Pozostawić do wyrośnięcia i spulchniecia rozczynu.
w wiekszej misce pozostawić 500g mąki wsypac do niej slonecznik dynie oraz szczyptę kminku, gotowy rozczyn wyrobic wraz z maka na gladkie ciasto, wlać olej i wyrabiac az ciasto zacznie sie wydawać puchnace.
pozostawić do wyrosniecie, nastepnie rozwałkowac na stolnicy na grubość 1cm i szklanka o większym obwodzie wykrawac krążki i ukladac na opruszonej mąka blasze.
Każdy krażek smarować po górnej str. przecierem pomidorowym nastepnie ukladać na nich niewielki plastry szynki oraz cienko pokrojone pieczarki obsypac to bazylią, przyprawa do pizzy i posypac startym żółtym serem bądż może byc pokrojony w plastry.
gotowe mini pizze pozostawic do wyrosniecia na ok.25 min( w zaleznosci od ciepła w pomieszczeniu i szybkosci ich wyrastania). Nastepnie nagrzac piekarnik na ok 180 stopni i wkladac pizze, piec ok 30 min.
gotowe pizze polać keczupem w miare uzniania.
SMACZNEGO!
Pozostawić do wyrośnięcia i spulchniecia rozczynu.
w wiekszej misce pozostawić 500g mąki wsypac do niej slonecznik dynie oraz szczyptę kminku, gotowy rozczyn wyrobic wraz z maka na gladkie ciasto, wlać olej i wyrabiac az ciasto zacznie sie wydawać puchnace.
pozostawić do wyrosniecie, nastepnie rozwałkowac na stolnicy na grubość 1cm i szklanka o większym obwodzie wykrawac krążki i ukladac na opruszonej mąka blasze.
Każdy krażek smarować po górnej str. przecierem pomidorowym nastepnie ukladać na nich niewielki plastry szynki oraz cienko pokrojone pieczarki obsypac to bazylią, przyprawa do pizzy i posypac startym żółtym serem bądż może byc pokrojony w plastry.
gotowe mini pizze pozostawic do wyrosniecia na ok.25 min( w zaleznosci od ciepła w pomieszczeniu i szybkosci ich wyrastania). Nastepnie nagrzac piekarnik na ok 180 stopni i wkladac pizze, piec ok 30 min.
gotowe pizze polać keczupem w miare uzniania.
SMACZNEGO!