zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2333]

Mini pizze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Ciepła kolacja, gdy w lodówce mamy pusto................

Mini pizze

Składniki:

Mini pizze

 

  • 1 kg mąki
  • 1/2 l letniej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 łyżek oleju
  • 100 g świeżych drożdży
  • 60 plasterków cienkiej kiełbasy
  • 12 plastrów mozzarelli w bloku
  • 1 mieszanka meksykańska w słoiku
  • sól czosnkowo ziołowa
  • papryka ostra w proszku
  • pieprz kolorowy

 

Sposób przygotowania:

Mini pizze
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać wodę, sól, olej i mąkę i wyrobić ciasto. Włożyć do miski lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrobić ciasto, rozwałkować na około 5 mm i wycinać kółka. ( mi wyszło 12 sztuk ) Placki ułożyć na blaszce z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy placek ułożyć po 5 plasterków wędliny tworząc coś w rodzaju słonka. Mieszankę odsączyć z zalewy, na środku każdego placka z kiełbasą położyć po 1 łyżce mieszanki. Na środku położyć po plasterku sera, posypać pieprzem, solą czosnkowo ziołową i papryką. Odczekać około 10 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Gotowe polać ketchupem.

Tagi:

kielbasa