Sposób przygotowania:
Mini pizze z cebuląNadzienie
Cebule i pora pokrój w mała kostkę i smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Ser żółty pokrój w plastry(dość grube). Szynkę w kostce pokrój na mniejsze kostki również dość grube.
Ciasto
W naczyniu rozmieszać drożdże , cukier i sól. Dodaj letnie mleko i trzy łyżki mąki. Wszystko razem wymieszaj i odłóż w ciepłe miejsce na 45 minut. Resztę mąki wysyp na stolnicę, wlej zaczyn, olej i wyrób ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Pamiętaj ,że do wyrabiania ciasta drożdżowego musimy mieć ciepłe ręce. Odłóż wyrobione ciasto w ciepłe miejsce i czekać aż wyrośnie. Wyrośnięte ciasto uderzaj ręką do odpowietrzenia.
Składanie mini pizz
Kawałki ciasta drożdżowego uformuj na małe placki . Na ciasto połóż 2-3 kawałki szynki, na to kładziemy cebulę z porem i plaster sera. Pieczemy ,aż ser się rozpuści a ciasto nie będzie surowe .