Sposób przygotowania:
Mini pizze z cukinią i suszonymi pomidorami
SOS POMIDOROWY: oliwę i rozdrobnione widelcem pomidory wraz z zalewą przekładam do garnka i zagotowuję. Ogień zmniejszam, dodaję przyprawy i cukier, dalej gotuję, aż sos nieco zgęstnieje. Zdejmuję z ognia i odstawiam do przestygnięcia.
DODATKI: pokrojoną w piórka cebulę podsmażam do miękkości, dodaję pokrojoną cukinię, doprawiam do smaku i smażę 2-3 minuty. Patelnię zdejmuje z ognia, dodaję pokrojone pomidory odsączone z oliwy i całość odstawiam do przestygnięcia.
CIASTO: drożdże rozcieram z cukrem, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłej wody, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Przesiewam mąkę do miski, dodaję wyrośnięty rozczyn, sól, ciepłą wodę i mieszam. Całość wyrabiam do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Przekładam do oprószonej mąką miski. Nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie cisto uderzam pięścią, aby je odgazować, wykładam na obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam. Z ciasta formuję małe, okrągłe spody do pizzy i układam je na papierze do pieczenia. Wcześniej rozgrzewam piekarnik do 250°C z włożoną do niego blaszką, na której będę piekła mini pizze. Ostrożnie wyjmuję blaszkę, uważając, aby się nie oparzyć, układam papier do pieczenia z przygotowanymi wcześniej spodami. Szybko rozsmarowuję sos i układam dodatki. Blaszkę wkładam do piekarnika na drugą półkę od góry. Piekę 8-10 minut.
DODATKI: pokrojoną w piórka cebulę podsmażam do miękkości, dodaję pokrojoną cukinię, doprawiam do smaku i smażę 2-3 minuty. Patelnię zdejmuje z ognia, dodaję pokrojone pomidory odsączone z oliwy i całość odstawiam do przestygnięcia.
CIASTO: drożdże rozcieram z cukrem, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłej wody, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Przesiewam mąkę do miski, dodaję wyrośnięty rozczyn, sól, ciepłą wodę i mieszam. Całość wyrabiam do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Przekładam do oprószonej mąką miski. Nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie cisto uderzam pięścią, aby je odgazować, wykładam na obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam. Z ciasta formuję małe, okrągłe spody do pizzy i układam je na papierze do pieczenia. Wcześniej rozgrzewam piekarnik do 250°C z włożoną do niego blaszką, na której będę piekła mini pizze. Ostrożnie wyjmuję blaszkę, uważając, aby się nie oparzyć, układam papier do pieczenia z przygotowanymi wcześniej spodami. Szybko rozsmarowuję sos i układam dodatki. Blaszkę wkładam do piekarnika na drugą półkę od góry. Piekę 8-10 minut.
kołczu
anemon
Polecam Ci ten sposób pieczenia pizzy, ja już od dawna właśnie tak piekę każdą pizzę na cienkim spodzie. Jest chrupiąca, ale nie wysuszona, no i idealnie cienka. Dziękuję i polecam.