WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1237]

Mini pizze ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Małe pizze/pizzerinki na cieście ziemniaczanym ze swojską kiełbasą, cebulką i żółtym serem, z ketchupem i ziołami prowansalskimi.

Mini pizze ziemniaczane Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Mini pizze ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Mini pizze ziemniaczane

ETAP 1:

Z ziemniaków, jajka, mąki i soli zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Ciasto uformować w walec i pokroić na plastry. Każdy plaster dodatkowo spłaszczyć na cieńszy placuszek obtaczając go w mące żeby się nie kleił. Placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Następnie wyjąć z piekarnika.

Każdy placek posmarować ketchupem i posypać szczyptą roztartych ziół prowansalskich. Cebulę drobno posiekać i posypać nią placki. Kiełbasę pokroić na plasterki, ułożyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym i podgrzać w mikrofali lub przesmażyć plasterki na patelni żeby wytopić zbędny tłuszcz. Tak przygotowane plasterki kiełbasy ułożyć na pizzerinkach.

Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach i rozłożyć po równo na pizzach. Pizzerinki przełożyć ponownie na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec tym razem na grzałce górnej + termoobieg ok. 20 minut aż ser żółty się przypiecze.

Podawać na gorąco po upieczeniu

Mini pizze ziemniaczane
Placki z nałożonym farszem przed włożeniem do piekarnika
Mini pizze ziemniaczane
Mini pizze na z nałożonymi plasterkami podgrzanej kiełbasy swojskiej
Mini pizze ziemniaczane
plasterki kiełbasy swojskiej i z dzika podgrzane w mikrofali
Mini pizze ziemniaczane
podpieczone spody ziemniaczane posmarowane ketchupem i posypane ziołami
Mini pizze ziemniaczane
Podpieczone spody ziemniaczane po wyjęciu z piekarnika