gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ptysie z bitą śmietaną i truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ptysie z bitą śmietaną i truskawkami polecam do popołudniowej kawki. Są łatwe w przygotowaniu, tanie a do tego bardzo smaczne.

Ptysie z bitą śmietaną i truskawkami

Składniki:

Ptysie z bitą śmietaną i truskawkami

Ptysie

MASA

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • ok. 100-150 gram truskawek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan fix

Sposób przygotowania:

Ptysie z bitą śmietaną i truskawkami

ETAP 1:

Ptysie z bitą śmietaną i truskawkami
Do gotującej się wody z margaryną wsypujemy mąkę.

W garnku zagotowujemy wodę z margaryną. Do wrzątku wsypujemy mąkę, mieszamy i przez chwilę gotujemy. Masę studzimy. Następnie miksując masę dodajemy jajka.

ETAP 2:

Ptysie z bitą śmietaną i truskawkami
Masę wyciskamy szprycą na blachę tworząc ptysie.

Masę nakładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy "ptysie" na natłuszczoną i posypaną mąką blachę. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200-180 stopni. Studzimy.

ETAP 3:

Ptysie z bitą śmietaną i truskawkami
Śmietankę kremówką ubijamy na sztywno z oba cukrami i śmietan fixem.

Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru waniliowego, cukru pudru i zagęstnika.

ETAP 4:

Ptysie z bitą śmietaną i truskawkami
Do truskawek dodjamey bitą śmietanę i mieszamy.

Truskawki kroimy na małe kawałki i łączymy je z bitą śmietana (mieszamy)

ETAP 5:

Ptysie z bitą śmietaną i truskawkami
Bitą śmietaną z truskawkami wypełniamy środek ptysi.

Ptysie przekrawamy i śmietaną z truskawkami wypełniamy środek, składamy. Można wierzch posypać cukrem pudrem.


Tagi:

ciastka ptysie