Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Mini ptysie z twarożkiem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Deser dla małych i dużych łasuchów

Mini ptysie z twarożkiem

Składniki:

Mini ptysie z twarożkiem

 

  • mąka - 15 dag
  • sól - 1 szczypta
  • margaryna lub olej - 4 łyżki
  • jaja - 5 szt
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • twarożek kremowy
  • cukier waniliowy
  • migdały w płatkach
  • ew.truskawki lub inne owoce świeże lub mrożone
  • tłuszcz - do posmarowania pergaminu

 

 

Sposób przygotowania:

Mini ptysie z twarożkiem
Zagotować 150 ml wody z margaryną lub olejem. Zestawić z ognia, dodać mąkę z proszkiem i sól, wymieszać. Mieszając gotować, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Masę ostudzić, utrzeć z kolejno dodawanymi jajkami. Ciastem napełnić szpryckę, na blachę wyłożoną pergaminem wyciskać ptysie. Piec ok. 25 min w 180°C, ostudzić. Serek zmiksować z cukrem wanilinowym, wycisnąć w ptysie, ozdobić. Można również serek wymieszać z owocami, wtedy nadzienie ptysi będzie serowo-owocowe.

Tagi:

ciastka ptysie