Sposób przygotowania:
Mini pyzy z soczewicąETAP 1:
Soczewicę wsypać do garnka. Wlać 1,5 szklanki zimnej wody i zagotować. Dodać 0,5 kostki rosołowej i przecier pomidorowy i gotować do miękkości. Cały płyn powinien odparować. przestudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. W trakcie smażenia przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Dodać do soczewicy. Wymieszać. Farsz przepuścić przez maszynkę do mielenia lub zblendować. Wymieszać z łyżką bułki tartej i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki wystudzone zmielić. Podzielić na 4 części. jedną część wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną do wysokości ziemniaków. Wbić jajko i wyrobić rękami na gładkie ciasto.
Z ciasta odrywać małe porcje, spłaszczać, nakładać małą łyżeczką trochę farszu i sklejać brzegi formując kulkę. Odkładać na stolnicę lub deskę oprószoną mąką. W garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić pyzy. Gotować wszystkie razem w dużym garnku lub partiami w mniejszym.
Gotować ok. 2-3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyłożyć na półmisek. Podawać np. ze skwarkami i cebulką przesmażoną na oleju.