cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Mini serniczki truskawkowe z galaretką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Letni deser z ricotty i truskawek w odświętnej oprawie.

Mini serniczki truskawkowe z galaretką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mini serniczki truskawkowe z galaretką

 

  • /6 porcji/
  • 300 g truskawek
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 250 g sera ricotta
  • 100 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 galaretka truskawkowa
  • ok.150 g podłużnych cieniutkich biszkoptów/ użyłam "Pavessini" -podobne do kocich języczków/
  • truskawki i bita śmietana do dekoracji
  • 6 obręczy/pierścieni/ o średnicy i wysokości ok. 7 cm
  • /obręcze można przygotować z puszek po art.spożywczych i przyciąć ja na wysokość biszkoptów czyli 7 cm.

Sposób przygotowania:

Mini serniczki truskawkowe z galaretką
-Truskawki zmiksować z cukrem , dodać sok z cytryny. -Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody i wystudzić. -Przy pomocy miksera utrzeć ricottę z połową porcji cukru . -Stopniowo dodawać mus truskawkowy i przestudzoną żelatynę. -Śmietanę ubić na sztywno z resztą cukru pudru. -Masę serowo-truskawkową delikatnie połączyć ze śmietaną, przykryć folią i i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. -Przygotować galaretkę truskawkową /rozpuścić ją w 300 ml gorącej wody/ i wystudzić. -Każdą obręcz obłożyć od środka papierem do pieczenia. -Na dnie ułożyć biszkopty odpowiednio przycinając je. -Na biszkopty wyłożyć masę truskawkową kilka centymetrów poniżej powierzchni. -Wierzch każdego sernika zalać lekko tężejącą galaretką. -Wstawić do lodówki na kilka godzin. -Zastygnięte serniczki wyjąć z obręczy ,zdjąć papier. -Biszkoptami obłożyć dookoła każdy sernik i obwiązać wstążeczką. -Przed podaniem serniczki udekorować świeżymi truskawkami i bitą śmietaną. Zamiast gotową galaretką truskawkową serniczki można zalać musem przygotowanym ze świeżych truskawek połączonym z żelatyną.
Mini serniczki truskawkowe z galaretką
Przygotować obręcze i wyłożyć papierem truskawki zmiksować i połączyć z ricottą i śmietaną.

Tagi:

biszkopt sery ser