Sposób przygotowania:
Mini-szarlotka z prawdziwą kruszonką
Ciasto: Przesiać mąkę, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, sól i przetrzeć przez sitko dwa żóltka z ugotowanych na twardo jajek. Do składników suchych zetrzeć zimne masło na tarce o grubych oczkach, szybko zagnieść ciasto dodając śmietanę. Ciasto odłożyć do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Może jednak zostać tam nawet dwa dni. Kruszonka: Do mąki z cukrem i cukrem wanilinowym zetrzeć na tarce zimne masło i zrobić kruszonkę, włożyć do lodówki do czasu pieczenia. Schłodzonym ciastem wylepić tortownicę ( 24 cm), można na brzegu zrobić coś w rodzaju niskiego rantu, jeśli zostanie ciasta po wylepieniu tortownicy na grubość około 0,5 cm. Ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć na wierzch jabłka z cynamonem, całość posypać kruszonką i włoćyć do gorącego piekarnika. Piec około 35 minut w temperaturze 200 stopni C lub 180 stopni przy termoobiegu.
misia14
robertjankopp
rapunzel
wiem, że zdjęcie słabe, bo robione komórką i trochę w pośpiechu, więc mało estetycznie, ale chciałam przede wszystkim sprawdzić, jak zadziała tu dodawanie zdjęć ;)
evita0007