rapunzel

rapunzel

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Mini-szarlotka z prawdziwą kruszonką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Z podanych składników zrobić ciasto kruche i kruszonkę, schłodzić. Tortownicę wylepić ciastem, wyłożyć jabłka, posypać kruszonką i upiec.

Mini-szarlotka z prawdziwą kruszonką

Składniki:

Mini-szarlotka z prawdziwą kruszonką

 

  • Ciasto:
  • mąki pszennej, 7 dag mąki krupczatki, 5 dag mąki pełnoziarnistej - w tej ilości nie do wyczucia
  • 7 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 2 gotowane żółtka
  • 10 dag masła
  • ok łyżka kwaśnej śmietany

 

  • Kruszonka:
  • 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • czubata łyżka masła
  • trochę cukru wanilinowego do smaku

 

  • Do przełożenia pół litrowego słoika prażonych jabłek z odrobiną cynamonu do smaku ( ja użyłam kupnych)

 

Sposób przygotowania:

Mini-szarlotka z prawdziwą kruszonką
Ciasto: Przesiać mąkę, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, sól i przetrzeć przez sitko dwa żóltka z ugotowanych na twardo jajek. Do składników suchych zetrzeć zimne masło na tarce o grubych oczkach, szybko zagnieść ciasto dodając śmietanę. Ciasto odłożyć do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Może jednak zostać tam nawet dwa dni. Kruszonka: Do mąki z cukrem i cukrem wanilinowym zetrzeć na tarce zimne masło i zrobić kruszonkę, włożyć do lodówki do czasu pieczenia. Schłodzonym ciastem wylepić tortownicę ( 24 cm), można na brzegu zrobić coś w rodzaju niskiego rantu, jeśli zostanie ciasta po wylepieniu tortownicy na grubość około 0,5 cm. Ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć na wierzch jabłka z cynamonem, całość posypać kruszonką i włoćyć do gorącego piekarnika. Piec około 35 minut w temperaturze 200 stopni C lub 180 stopni przy termoobiegu.