WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Szarlotka na kruszonce

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szarlotka z tartych jabłek (antonówek) z dodatkiem budyniu i cynamonu, na kruszonce na spodzie i z kruszonką na wierzchu.

Szarlotka na kruszonce Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Szarlotka na kruszonce

Kruszonka

  • 4 szkl. mąki pszennej tortowej
  • ok. 1,5 szkl. cukru kryształu
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 300 g masła lub margaryny

Nadzienie

  • 3 kg jabłek (u mnie antonówki, dość kwaśne)
  • 0,5 szkl. cukru kryształu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5 l mleka
  • 1,5 łyżki kaszy manny

Sposób przygotowania:

Szarlotka na kruszonce

ETAP 1:

Wszystkie składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść rękami do uzyskania czegoś w rodzaju okruchów. Połowę wyłożyć do dużej blachy ok. 27x40 cm, rozłożyć równomiernie i ugnieść lekko palcami. Podpiec przez 20 minut w temp. 180-190 stopni. Wystudzić.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać z budyniem, cukrem, cynamonem i kaszą manną. Wyłożyć na spód z kruszonki. Wyrównać.

Na wierzch wysypać pozostałą część kruszonki i rozłożyć równomiernie.

Szarlotkę piec ok. 50 min. w temp. 180-190 stopni.

Wystudzić, schłodzić w lodówce i pokroić na kawałki.

Szarlotka na kruszonce
Szarlotka po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Szarlotka na kruszonce
Szarlotka na kruszonce przygotowana do pieczenia
Szarlotka na kruszonce
Starte jabłka wymieszane z dodatkami rozłożone na cieście
Szarlotka na kruszonce
Podpieczony spód z kruszonki po wyjęciu z piekarnika
Szarlotka na kruszonce
Kruszonka przygotowana w misce
Szarlotka na kruszonce
Budyń, cynamon i kasza manna dodane do jabłek