Sposób przygotowania:
Mini szaszłyczki i sos żurawinowy
Karkówkę pokroić w kostkę (niedużą) Posypać przyprawą do karkówki, skropić sokiem z cytryny i oliwą . wymieszać i odstawić na ok 1 godzinę.
Pieczarki pokroić na małe kawałeczki.
Nadziewać na małe szpadki do szaszłyków na przemian.
Obsmażyć ze wszystkich stron i włożyć do szerokiego naczynia do duszenia. Podlać ok 3/4 szkl wody lub bulionu i dusić ok 30 min.
Szaszłyczki wyjąć a sos zlać do mniejszego naczynia, dolać wody by objętość była równa ok 3/4 szk i dodać żurawinę . Zagotować chwilę po czym zmiksować blenderem i zagęścić sos mąką kukurydzianą ..
Szaszłyczki polewać sosem .. podać z frytkami i warzywami np. w sosie beszamelowym.
Pieczarki pokroić na małe kawałeczki.
Nadziewać na małe szpadki do szaszłyków na przemian.
Obsmażyć ze wszystkich stron i włożyć do szerokiego naczynia do duszenia. Podlać ok 3/4 szkl wody lub bulionu i dusić ok 30 min.
Szaszłyczki wyjąć a sos zlać do mniejszego naczynia, dolać wody by objętość była równa ok 3/4 szk i dodać żurawinę . Zagotować chwilę po czym zmiksować blenderem i zagęścić sos mąką kukurydzianą ..
Szaszłyczki polewać sosem .. podać z frytkami i warzywami np. w sosie beszamelowym.