SUPERPRZEPIS

Mini tarty z kolorowymi grzybkami

  • 19
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Mini tarty z kolorowymi grzybkami Więcej zdjęć (4)

Pyszne, kolorowe mini tarty z grzybami i cebulą, z dodatkiem pikantnego akcentu:)

Składniki:

Mini tarty z kolorowymi grzybkami

 

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • grzybki oyster (boczniaki żółte i rożowe)
  • grzybki shiitake
  • 3 cebulki ze szczypiorkami
  • szczypiorek do dekoracji
  • 1 czerwona cebula
  • łyzka listków tymianku cytrynowego
  • sok z cytryny do smaku
  • sos salsa
  • guacamole
  • po łyżce śmetanki kremówki na każdą tartę
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju ryżowego

 

Sposób przygotowania:

Mini tarty z kolorowymi grzybkami
Ciasto francuskie wyciągnąć z opakowania, rozłożyć na blacie i podzielić na 6 kwadratów. Z każdego kwadrata zrobić "pudełeczko" Grzybki opłukać, osuszyć. Na patelni rozgrzać olej ryżowy, cebulę pokroić w krążki i wrzucić na patelnię, zeszklić i zrumienić, dodać posiekane cebulki ze szczypiorkiem, potem w całości grzybki. Posolić i popieprzyć, dodać tymianek cytrynowy i odrobinke soku z cytryny. Wszystko delikatnie wymieszać, zestawić z ognia. Piekarnik nagrzać do 190 C. Na każdy kawałek ciasta francuskiego nałożyć grzybki z cebulą, polać każdą część śmietanką i wstawić do piekarnika. Piec przez ok 20 min lub do czasu aż ciasto się ładnie zrumieni. Na upieczone mini tarty nałożyć łyżeczką, w kilku miejscach sos salsę oraz guacamole. Posypać świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Smacznego:)
Mini tarty z kolorowymi grzybkami
Ciasto francuskie podzielić na 6 kwadratów,z każdego zrobić pudełeczko
Mini tarty z kolorowymi grzybkami
Cebule zeszklić,dodać grzybki i szczypiorek
Mini tarty z kolorowymi grzybkami
Ciasto na mini tatrty napełnić przygotowanym farszem

Tagi:

ciasto sosy tarta