SUPERPRZEPIS

Mini tarty z radicchio

  • 1
  • cris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Mini tarty z radicchio Więcej zdjęć (5)

Pyszne mini tarty z farszem z sałaty radicchio, sera i orzechów. Doskonała przekąska, poczęstunek lub kolacja.

Składniki:

Mini tarty z radicchio

 

  • ciasto (6 szt.o śr.10 cm)
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g schłodzonego masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki lodowatej wody

 

  • nadzienie
  • malutka główka radicchio
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki drobno pokrojonych orzechów włoskich
  • 1/4 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 200 g sera żółtego łatwotopliwy -użyłam włoskiej fontiny ale doskonale nadaje się również pleśniowy Rokpol
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Mini tarty z radicchio
nadzienie:

-Radicchio umyć i pokroić , cebulę posiekać.

-Rozgrzać oliwę, dodać cebulę i lekko podsmażyć /nie rumienić/

-Dodać sałatę i smażyć kilka minut.

-Wlać wino i mieszając dusić do odparowania płynu.

-Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.

-Dodać pokrojone orzechy i rodzynki, wymieszać.

-Odstawić do przestudzenia.

-Do przestudzonych warzyw dodać ser pokrojony w grubą kostkę.



ciasto:

-Mąkę z masłem posiekać dokładnie nożem.

-Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.

-Owinąć je w folię i włożyć do lodówki na 20-30 minut.

-Schłodzone ciasto rozwałkować /można między arkuszami pergaminu/ i wykroić kółeczka wielkości nieco większej niż foremki. - Krążkami ciasta wylepić foremki /również boki/.

-Ciasto ponakłuwać. -Nałożyć schłodzone nadzienie , wierzch posypać startym parmezanem.

-Tarty wstawić do nagrzanego piekarnika / 180-190 st.C/ i piec ok.15-20 min.

-Przed podaniem można dodatkowo posypać orzechami lub prażonymi pestkami słonecznika
Mini tarty z radicchio
Przygotować składniki nadzienia i odstawić do przestudzenia.
Mini tarty z radicchio
Schłodzonym ciastem wyłożyć foremki a następnie napełnić przygotowanym nadzieniem.
Mini tarty z radicchio
Tarty piec w nagrzanym piekarniku 15-20 minut.
Mini tarty z radicchio
Doskonale smakują lekko przestudzone , ale można je podawać również na zimno..

Tagi:

sery ciasto ser