Sposób przygotowania:
Mini tarty z radicchio
nadzienie:
-Radicchio umyć i pokroić , cebulę posiekać.
-Rozgrzać oliwę, dodać cebulę i lekko podsmażyć /nie rumienić/
-Dodać sałatę i smażyć kilka minut.
-Wlać wino i mieszając dusić do odparowania płynu.
-Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
-Dodać pokrojone orzechy i rodzynki, wymieszać.
-Odstawić do przestudzenia.
-Do przestudzonych warzyw dodać ser pokrojony w grubą kostkę.
ciasto:
-Mąkę z masłem posiekać dokładnie nożem.
-Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.
-Owinąć je w folię i włożyć do lodówki na 20-30 minut.
-Schłodzone ciasto rozwałkować /można między arkuszami pergaminu/ i wykroić kółeczka wielkości nieco większej niż foremki. - Krążkami ciasta wylepić foremki /również boki/.
-Ciasto ponakłuwać. -Nałożyć schłodzone nadzienie , wierzch posypać startym parmezanem.
-Tarty wstawić do nagrzanego piekarnika / 180-190 st.C/ i piec ok.15-20 min.
-Przed podaniem można dodatkowo posypać orzechami lub prażonymi pestkami słonecznika
-Radicchio umyć i pokroić , cebulę posiekać.
-Rozgrzać oliwę, dodać cebulę i lekko podsmażyć /nie rumienić/
-Dodać sałatę i smażyć kilka minut.
-Wlać wino i mieszając dusić do odparowania płynu.
-Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
-Dodać pokrojone orzechy i rodzynki, wymieszać.
-Odstawić do przestudzenia.
-Do przestudzonych warzyw dodać ser pokrojony w grubą kostkę.
ciasto:
-Mąkę z masłem posiekać dokładnie nożem.
-Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.
-Owinąć je w folię i włożyć do lodówki na 20-30 minut.
-Schłodzone ciasto rozwałkować /można między arkuszami pergaminu/ i wykroić kółeczka wielkości nieco większej niż foremki. - Krążkami ciasta wylepić foremki /również boki/.
-Ciasto ponakłuwać. -Nałożyć schłodzone nadzienie , wierzch posypać startym parmezanem.
-Tarty wstawić do nagrzanego piekarnika / 180-190 st.C/ i piec ok.15-20 min.
-Przed podaniem można dodatkowo posypać orzechami lub prażonymi pestkami słonecznika
rozmarzona.marzena