zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Mini torcik czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mini torcik świetnie smakuje przy filiżance kawy

Mini torcik czekoladowy

Składniki:

Mini torcik czekoladowy

 

  • Ciasto:
  • 150 gram mąki
  • 100 gram cukru
  • aromat waniliowy
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka sody

 

  • Masa:
  • 100 gram serka homogenizowanego
  • 1/2 kostki masła
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki rozpuszczalnego kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru

 

  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 1 wyfiletowana pomarańcza
  • 1 tabliczka czekolady
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej.

 

Sposób przygotowania:

Mini torcik czekoladowy
Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać mąkę i zmiksować. Białka ubić z łyżeczką sody na sztywną pianę. Połączyć z resztą masy, dodać kilka kropel aromatu i zmiksować. Przelać do tortownicy i piec przez ok. 30 minut w 180 C. Do mleka dodac kakao i roztrzepać. Masło i serek zmiksować. Dodać rozpuszczone kakao. Śmietankę ubić z cukrem. Dodać do reszty masy i wymieszać. Galaretką rozpuścić w wodzie według przepisu na opakowaniu, odstawić w chłodne miejsce. Na ostudzone ciasto wylać i rozsmarować masę. Ułożyć biszkopty. Pomarańczę wyfiletować i udekorować nią biszkopty. Czekoladę rozpuścić na parze i oblać nią pomarańcze. Wszystko zalać równomiernie galaretką i odłożyć na noc do lodówki.