Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Mini torcik na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Deser wymyślany na szybko, w 100% autorski przepis na coś smacznego, prostego i szybkiego w przygotowaniu – polecam!

Mini torcik na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini torcik na zimno

 

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki kasza manna
  • 200 ml mleczko kokosowe
  • 2 łyżki domowy cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 szklanka kompotu wiśniowego
  • 1 szklanka wody
  • herbatniki

Sposób przygotowania:

Mini torcik na zimno
Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 300ml wody, następnie przelewamy do niezbyt dużej, metalowej miski i odstawiamy do stężenia.Na 1 szklance mleka gotujemy kaszkę manną do czasu aż będzie całkiem gęsta (mieszamy!) - odstawiamy do wychłodzenia. Zimną kaszkę miksujemy na puch, następnie dodajemy stopniowo mleczko kokosowe i cukier waniliowy - miksujemy na wolnych obrotach. Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy żaletynę i rozpuszczoną wlewamy do masy kaszkowo-kokosowej - miksujemy. Gotową masę układamy na stężałej galaretce - wkładamy na 10 minut do zamrażarnika. Do garnka wlewamy kompot i 0,5 szklanki wody - nastawiamy na gaz. W pozostałej wodzie mieszamy budyn i gotujemy go na kompocie, po zdjęciu z ognia natychmiast wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Ostudzony budyn wykładamy na sztywną masę z kaszy, układamy herbatniki i wkładamy na 10 minut do zamrazarnika. Gdy deser jest dobrze zastygnięty to staramy się odhaczyć lekko boki deseru i rozgrzać metalową miskę w kąpieli wodnej lub nad parą. Przykładamy talerz do miski i jednym ruchem ręki obracamy i delikatnie unosimy miskę.
Mini torcik na zimno
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki...
Mini torcik na zimno
Zimną kaszkę manną miksujemy na puch,...m
Mini torcik na zimno
Do garnka wlewamy kompot (ja miała syrop spod wiśni robionych na zimę) oraz pół szklanki wody,
Mini torcik na zimno
Przestudzony budyń wylewamy na zastygniętą kaszę, układamy herbatniki .