gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Mini tort tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny, tort tiramisu na spodzie biszkoptowym. Szybko i łatwo się go przygotowujemy idealny na przyjęcie.

Mini tort tiramisu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mini tort tiramisu

 

  • Biszkopt
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1 łyżka oleju

 

  • Masa
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 6 łyżek cukru

 

  • Dodatki
  • 1 szklanka (zaparzonej) kawy rozpuszczalnej
  • podłużne biszkopty
  • gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Mini tort tiramisu
Biszkopt - ubijamy pianę, utrwalamy cukrem i dodajemy żółtka. Następnie dodajemy olej i wsypujemy mąkę z proszkiem - delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 19 cm. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180. Masa - ucieramy żółtka z cukrem na puszysty krem, stopniowo dodajemy serek mascarpone. Masę dzielimy na 3 część. Przełożenie tortu - biszkopt - masa - namoczone w kawie biszkopty - masa - namoczone w kawie biszkopty - masa. Wierzch posypujemy drobno startą czekoladą.
Mini tort tiramisu
Pieczemy cienki z 3 jajek jasny biszkopt w tortownicy
Mini tort tiramisu
Przygotowujemy krem przekładamy partiami
Mini tort tiramisu
Układamy na drugiej warstwie kremu namoczone biszkopty