alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

SUPERPRZEPIS

Tort tiramisu według alaaa

  • 19
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 25

Delikatny i pyszny tort o smaku tiramisu. Na biszkoptach nasączonych mocną kawą i spirytusem, z kremem na bazie mascarpone i wanilii.

Tort tiramisu według alaaa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort tiramisu według alaaa

 

  • Biszkopt
  • jajka 5 szt
  • cukier 5 łyżek
  • mąka pszenna 5 łyżek
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Krem
  • kremówka 0,5 l
  • mascarpone 500 g
  • cukier waniliowy 3 łyżeczki
  • cukier puder 1 szk
  • Do nasączenia
  • espresso podwójne
  • spirytus 3 łyżki
  • Dodatkowo
  • kakao
  • rurki waflowe

 

Sposób przygotowania:

Tort tiramisu według alaaa
Biszkopt - białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i ubijać tak długo , aż ciasto będzie sztywne . Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko , dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie mieszać drewniana łyżką . Wylać na tortownicę o średnicy 22 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia . Pieczemy około 20 min w 170 st .



Krem mascarpone - zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami cukier puder, cukier waniliowy i cały czas miksować.Do ubitej śmietany dodawać po łyżce mascarpone i miksować na wolnych obrotach.



Poncz do nasączenia - zrobić podwójne espresso i wystudzić.Dodać spirytus i uzupełnić przegotowaną zimną wodą do uzyskania 3/4 szk ponczu.



Biszkopt przekroić na trzy części.Pierwszą część nasączyć połową ponczu,rozsmarować porcję kremu,oprószyć kakao.Przykryć drugim biszkoptem,nasączyć resztą ponczu,rozsmarować krem,oprószyć kakao.Przykryć trzecim biszkoptem.Posmarować boki i górę toru kremem.



Boki toru udekorować rurkami waflowymi przekrojonymi na pół.Górę toru oprószyć kakao.Tort odłożyć na kilka godzin w chłodne miejsce.
Tort tiramisu według alaaa
upieczony biszkopt przekroić na trzy części
Tort tiramisu według alaaa
przygotować 3/4 szklanki ponczu do nasączenia biszkoptów
Tort tiramisu według alaaa
biszkopt nasączyć ponczem kawowo spirytusowym
Tort tiramisu według alaaa
krem oprószyć warst kakao i przyłożyć drugi biszkopt