misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Tort tiramisu

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Niezwykle delikatny i pyszny tort tiramisu

Tort tiramisu

Składniki:

Tort tiramisu

 

  • BISZKOPT
  • 8 jajek
  • 8 kopiastych łyżek cukru
  • 8 kopiastych łyżek mąki
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • KREM
  • 200g cukru pudru
  • 1 kg serka naturalnego! np. zielona łąka w wiaderku z Biedronki
  • 1 l kremówki
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 śmietan-fixy

 

  • PONCZ
  • 300-350 ml mocnej kawy kawy rozpuszczalnej (zimnej)
  • 150-200 ml rumu

 

  • PONADTO
  • posypka czekoladowa
  • inne elementy dekoracyjne

 

Sposób przygotowania:

Tort tiramisu

Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem (tylko dno). Piekąc w tortownicy nie smarujemy boków tłuszczem a ciasto odgarniamy bardziej do brzegów (w środku zostawiamy niewielkie wgłębienie). Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni ok. 1 godziny(próba patyczkiem).


Pokroić biszkopt na jak najcieńsze placki (im więcej tym lepiej).


½ kg serka wymieszać ze 100g cukru pudru. Ubić ½ l śmietany z cukrem waniliowym i śmietan-fixem, dodać do sera i delikatnie wymieszać.


Wnętrze tortownicy wyłożyć folią spożywczą, położyć pierwszy biszkopt, mocno nasączyć go kawą z rumem, nałożyć porcję kremu, przykryć biszkoptem i nasączyć….czynność powtarzać. Ostatnią warstwą powinien być nasączony biszkopt. Nakryć szczelnie folią i całość włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.


Następnego dnia przygotować krem (drugą porcję)wg przepisu.


Tort rozwinąć z folii i nałożyć na paterę (krążek który był na wierzchu stanowi podstawę tortu),zdjąć tortownicę i folię. Posmarować boki i górę tortu kremem , udekorować go wg własnego pomysłu np. robiąc rozetki z kremu…….Bok tortu obsypać płatkami czekoladowymi.


SMACZNEGO!