Sposób przygotowania:
Tort tiramisuRozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem (tylko dno). Piekąc w tortownicy nie smarujemy boków tłuszczem a ciasto odgarniamy bardziej do brzegów (w środku zostawiamy niewielkie wgłębienie). Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni ok. 1 godziny(próba patyczkiem).
Pokroić biszkopt na jak najcieńsze placki (im więcej tym lepiej).
½ kg serka wymieszać ze 100g cukru pudru. Ubić ½ l śmietany z cukrem waniliowym i śmietan-fixem, dodać do sera i delikatnie wymieszać.
Wnętrze tortownicy wyłożyć folią spożywczą, położyć pierwszy biszkopt, mocno nasączyć go kawą z rumem, nałożyć porcję kremu, przykryć biszkoptem i nasączyć….czynność powtarzać. Ostatnią warstwą powinien być nasączony biszkopt. Nakryć szczelnie folią i całość włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia przygotować krem (drugą porcję)wg przepisu.
Tort rozwinąć z folii i nałożyć na paterę (krążek który był na wierzchu stanowi podstawę tortu),zdjąć tortownicę i folię. Posmarować boki i górę tortu kremem , udekorować go wg własnego pomysłu np. robiąc rozetki z kremu…….Bok tortu obsypać płatkami czekoladowymi.
SMACZNEGO!
andzia67
gosia19761
Sarenka
zofijka
Za przepis i wykonanie 5 ! trafia do ulubionych.
Natala1210
Tolaa!
Daje 5..;pp