Sposób przygotowania:
Mini zeppeliny nadziewane indykiem
Mięso z indyka kroimy w malutka kostkę, kroimy również w kostkę cebulę, dusimy na 1 łyżeczce oleju, studzimy. Kartofle gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy skórkę i dusimy przez praskę. Robimy to w misce, dodajemy 1 jajko, 2 łyżki maki kartoflanej i 2 łyżki mąki pszennej i dokładnie wyrabiamy ciasto, drewnianą deskę posypujemy mąką, z ciasta formujemy walec, który kroimy na 7 równych kawałków, każdy kawałek ciasta rozciągamy w owalny w miarę cienki placek, na środek każdego placka kładziemy łyżeczkę kopiastą duszonego indyka z cebulką, zwijamy i forujemy w rękach walec na kształt zeppelina. Z tej ilości wychodzi 7 sztuk. W między czasie gotujemy wodę z 2 łyżeczkami soli, wrzucamy nasze zeppeliny, gotujemy na mniejszym ogniu ok. 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Wykładamy na talerz, podajemy ze smażonym boczkiem krojonym w kostkę i podsmażana kapustą kiszoną.
Anula