p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Mini zeppeliny nadziewane indykiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na mini zeppeliny nadziewane duszonym indykiem z cebulką dla 1 osoby

Mini zeppeliny nadziewane indykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini zeppeliny nadziewane indykiem

 

  • 2 ugotowane w mundurkach kartofle
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki kartoflanej
  • 2 łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 10 dag mięsa gulaszowego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżeczki soli do gotowania
  • 5 dag boczku paczonego do polania

Sposób przygotowania:

Mini zeppeliny nadziewane indykiem
Mięso z indyka kroimy w malutka kostkę, kroimy również w kostkę cebulę, dusimy na 1 łyżeczce oleju, studzimy. Kartofle gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy skórkę i dusimy przez praskę. Robimy to w misce, dodajemy 1 jajko, 2 łyżki maki kartoflanej i 2 łyżki mąki pszennej i dokładnie wyrabiamy ciasto, drewnianą deskę posypujemy mąką, z ciasta formujemy walec, który kroimy na 7 równych kawałków, każdy kawałek ciasta rozciągamy w owalny w miarę cienki placek, na środek każdego placka kładziemy łyżeczkę kopiastą duszonego indyka z cebulką, zwijamy i forujemy w rękach walec na kształt zeppelina. Z tej ilości wychodzi 7 sztuk. W między czasie gotujemy wodę z 2 łyżeczkami soli, wrzucamy nasze zeppeliny, gotujemy na mniejszym ogniu ok. 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Wykładamy na talerz, podajemy ze smażonym boczkiem krojonym w kostkę i podsmażana kapustą kiszoną.
Mini zeppeliny nadziewane indykiem
na zdjęciu widać, że zeppeliny są faszerowane duszonym boczkiem i cebulką
Mini zeppeliny nadziewane indykiem
do duszonych kartofli dodajemy 1 jajko, 2 łyżki maki kartoflanej i 2 łyżki mąki pszennej i dokładnie wyrabiamy
Mini zeppeliny nadziewane indykiem
każdy kawałek ciasta rozciągamy w owalny w miarę cienki placek, na środek każdego placka kładziemy łyżeczkę kopiastą duszonego indyka z cebulką,
Mini zeppeliny nadziewane indykiem
gotujemy na mniejszym ogniu ok. 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody