niska1

niska1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

miniaturowe serniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Małe serniczki w foremkach od muffinek to wspaniały deser na niedzielne popołudnie.

miniaturowe serniczki

Składniki:

miniaturowe serniczki

 

  • 1 klinek tłustego twarogu
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 ugotowane średnie ziemniaki
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka kaszki manna
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • konfitura wiśniowa

 

 

Sposób przygotowania:

miniaturowe serniczki
Twaróg mielimy razem z ugotowanymi ziemniakami i przekładamy do miski następnie dodajemy żółtka i wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie miksujemy na dużych obrotach. Na końcu dodajemy ubite 2 białka i dokładnie ale delikatnie mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do foremek na mufinki wcześniej wysmarowane masłem i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut, po upieczeniu pozostawiamy serniczki jeszcze 10 minut w wyłączonym piekarniku. Wyjmujemy studzimy i gotowe, można podawać z konfiturą wiśniową.

Tagi:

jajko jajka