Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Mintaj w sezamowym cieście :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zupełnie niezwykła – zwykła rybka .

Mintaj w sezamowym cieście :

Składniki:

Mintaj w sezamowym cieście :

 

  • 2 kawałki filetów z mintaja ( wielkość zależy od tego jak duże mają być porcje )
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki słodkiej śmietanki
  • 3-4 łyżki mąki ( ilość mąki zależy od wielkości jajka )
  • 6 łyżek ziaren sezamu
  • ½ łyżeczki kurkumy ( niekoniecznie – ale z kurkumą ciasto nabiera ładniejszego koloru )
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Mintaj w sezamowym cieście :
Rybę posolić , posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny .Zostawić na 15 minut . W tym czasie zrobić gęste ciasto naleśnikowe z jajka , śmietanki , mąki i szczypty soli .Dodać ziarno sezamowe . Rybę osuszyć . Na patelni rozgrzać oliwę ( sporo tak mniej więcej by było 1 cm na dnie ) .Gdy olej będzie gorący – maczać rybę w cieście tak by ją oblepiła i kłaść na patelni . Smażyć na rumiano z obu stron przewracając ostrożnie kilka razy .Gdy ryba jest już usmażona dodać na patelnię masło i poczekać aż się spieni . Przewrócić rybę jeszcze raz na drugą stronę na minutę . Zdjąć z patelni .Odsączyć z tłuszczu.