Sposób przygotowania:
Mintaj w sosie pomarańczowym
Filety z mintaja bardzo dokładnie oczyszczamy. Filety musimy umyć, a następnie osuszyć na przykład ręcznikami papierowymi. Mintaje posypujemy z jednej i drugiej strony pieprzem oraz solą i odstawiamy na chwilę, żeby przeszły smakiem przypraw. Pomarańcze bardzo dokładnie myjemy. Dwie pomarańcze obrać, usunąć błonki i kroimy w drobną kostkę. Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok. Sok wyciśnięty z pomarańczy mieszamy razem ze śmietaną i doprawiamy to do smaku według własnego uznania pieprzem, solą oraz cukrem. Do sosu dodajemy również umyty i drobno posiekany szczypiorek. Sos bardzo dokładnie mieszamy. Filety z mintaja posmarowane przyprawami smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju z obydwóch stron. Usmażoną rybę polewamy zrobionym sosem pomarańczowym. Smacznego!