Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Mintaj w sosie śliwkowo-chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo często przygotowuję na obiad rybę, bo jest zdrowa. Żeby obiad nie był nudny podaję go z różnymi sosami.

Mintaj w sosie śliwkowo-chrzanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mintaj w sosie śliwkowo-chrzanowym

 

  • mintaj 600g,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta do panierowania,
  • sól,
  • pieprz,
  • SOS:
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 2 łyżki powideł,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • sól,
  • cukier,
  • estragon,
  • tymianek,
  • SAŁATKA Z CZERWONEJ CEBULI:
  • 2 czerwone cebule,
  • garść kolendry,
  • garść natki pietruszki,
  • oliwa z oliwek 2 łyżki,
  • sok z cytryny 1 łyżka,
  • sól

Sposób przygotowania:

Mintaj w sosie śliwkowo-chrzanowym
Zaczynamy od przygotowania sałatki. Czerwoną cebulę kroimy w krążki. Kolendrę i natkę siekamy. Do miseczki wkładamy cebulę, dodajemy zioła oraz sok z cytryny i oliwę z oliwek. Całość solimy, mieszamy i odstawiamy do przegryzienia na co najmniej godzinę. Cebula po tym czasie powinna zmięknąć i nie będzie taka ostra. Mintaja kroimy w większe kawałki. Oprószamy solą i pieprzem. Maczamy go w jajku i panierujemy w bułce tartej i podsmażamy na złoty kolor z obu stron. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Sos odstawiamy do lodówki na 30 minut do przegryzienia. Rybę podajemy polaną sosem z ziemniakami i sałatką z czerwonej cebuli, Życzę smacznego :)
Mintaj w sosie śliwkowo-chrzanowym
Składniki sosu mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku.
Mintaj w sosie śliwkowo-chrzanowym
Sos odstawiamy do lodówki na 30 minut do przegryzienia.
Mintaj w sosie śliwkowo-chrzanowym
Mintaja kroimy w większe kawałki. Oprószamy solą i pieprzem. Maczamy go w jajku i panierujemy w bułce tartej.
Mintaj w sosie śliwkowo-chrzanowym
Czerwoną cebulę kroimy w krążki. Kolendrę i natkę siekamy.