reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 583]

Szynka drobiowa z szynkowara

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszna, pachnąca domowa szyneczka, którą można cienko pokroić- a z ogórkiem małosolnym i pomidorem świetnie smakuje.

Szynka drobiowa z szynkowara Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szynka drobiowa z szynkowara

 

  • 6 dość dużych udek (po oczyszczeniu 1200 g mięsa)

 

  • 20-22 g peklosoli
  • 2 ząbki czosnku

 

  • 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • płaska łyżeczka pieprzu świeżo mielonego

 

 

  • Dodatkowo
  • szynkowar
  • woreczek foliowy

Sposób przygotowania:

Szynka drobiowa z szynkowara

przygotowanie

Szynka drobiowa z szynkowara
można zmienic proporcję 50:50 wtedy będą bardziej widoczne duze kawałki

Peklowanie na sucho-

Mięso oddzielamy od kości ( można też pozbyć się skóry, ale szynka będzie za sucha)

zasypujemy peklosolą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 dni

Można również przygotować bez peklowania,dodajemy wtedy sól kuchenną i od razu przygotowujemy jak dalej.....

Mięso podzieliłam- w proporcji 60:40

60 % to to bardziej poszarpane, ze skórą i tłuszczem- mielimy w maszynce do mięsa

40% to chudsze i nieco większe kawałki- rozbijamy tłuczkiem, tylko tyle żeby naruszyć strukturę mięsa.

Żelatynę namaczamy w wodzie.

doprawianie

Szynka drobiowa z szynkowara
mięso dokładnie wyrabiamy przez około 10 minut

Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, żelatynę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dokładnie mieszamy przez kilka minut, aż mięso wchłonie całą wodę i dokładnie połączy w całość

Woreczek wkładamy do szynkowaru i mocno napychamy mięsem - górę woreczka zwijamy

Szybkowar zamykamy.

parzenie

Szynka drobiowa z szynkowara
Dla pewności szyneczkę parzyłam pod przykryciem

Przygotowujemy duży garnek- taki żeby po przykryciu zmieścił nam sie szynkowar

Na dno układamy ściereczkę i wlewamy wodę, 1 centymetr poniżej krawędzi szynkowara.

Całość podgrzewamy - gdy woda osiągnie temperaturę 90 st, zmniejszamy ogień do minimum i parzymy nasza szyneczkę przez około 120 minut lub do czasu gdy nasza szynka w środku osiągnie temperaturę 71 stopni.

W szynie i pokrywce jest odpowiedni otwór w który można włożyć termometr

Po tym czasie wkładamy szynkowar do bardzo zimnej wody, po ostygnięciu wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.

Potem możemy już wcinać:)