Sposób przygotowania:
Szynka drobiowa z szynkowaraprzygotowanie
Peklowanie na sucho-
Mięso oddzielamy od kości ( można też pozbyć się skóry, ale szynka będzie za sucha)
zasypujemy peklosolą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 dni
Można również przygotować bez peklowania,dodajemy wtedy sól kuchenną i od razu przygotowujemy jak dalej.....
Mięso podzieliłam- w proporcji 60:40
60 % to to bardziej poszarpane, ze skórą i tłuszczem- mielimy w maszynce do mięsa
40% to chudsze i nieco większe kawałki- rozbijamy tłuczkiem, tylko tyle żeby naruszyć strukturę mięsa.
Żelatynę namaczamy w wodzie.
doprawianie
Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, żelatynę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dokładnie mieszamy przez kilka minut, aż mięso wchłonie całą wodę i dokładnie połączy w całość
Woreczek wkładamy do szynkowaru i mocno napychamy mięsem - górę woreczka zwijamy
Szybkowar zamykamy.
parzenie
Przygotowujemy duży garnek- taki żeby po przykryciu zmieścił nam sie szynkowar
Na dno układamy ściereczkę i wlewamy wodę, 1 centymetr poniżej krawędzi szynkowara.
Całość podgrzewamy - gdy woda osiągnie temperaturę 90 st, zmniejszamy ogień do minimum i parzymy nasza szyneczkę przez około 120 minut lub do czasu gdy nasza szynka w środku osiągnie temperaturę 71 stopni.
W szynie i pokrywce jest odpowiedni otwór w który można włożyć termometr
Po tym czasie wkładamy szynkowar do bardzo zimnej wody, po ostygnięciu wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Potem możemy już wcinać:)