gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Placek z miodem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto miodowe przełożone masą budyniową i powidłem

Placek z miodem

Składniki:

Placek z miodem

 

  • Ciasto
  • 60 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki ciepłego mleka lub śmietany

 

 

  • powidło

Sposób przygotowania:

Placek z miodem
Ciasto - Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać, dodać proszek do pieczenia, mleko, miód oraz jaja, wyrobić i zagnieść ciasto. Następnie podzielić go na 4 równe części. Rozwałkować placki i upiec je na złoty kolor. Piec 15 minut w temperaturze 180. Masa - Masło, żółtko, cukier waniliowy, cukier puder utrzeć na pulchną masę i stopniowo dodawać ostudzony budyń. Na pierwszy placu rozsmarować część masy następnie przykryć drugim plackiem posmarować powidłem, przykryć kolejnym plackiem resztą masy , przykryć ostatnim plackiem. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową