Sposób przygotowania:
Drożdżowa plecionka z miodem i cynamonem
Inspirację znalazłam na jednym z blogów i zmodyfikowałam do na własne potrzeby. Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku i z łyżeczką mąki. Odstawiam do wyrośnięcia. Masło rozpuszczam i odstawiam aby wystygło. Następnie w misce mieszam ze sobą mąkę, cukier, sól, jajo oraz dodaję ostudzone masło z wyrośniętymi drożdżami. Ugniatam ciasto ręką na puszystą masę - gdy mi się zbytnio klei podsypuję mąką. Przykrywam całość serwetką i odstawiam na ok 2h aż nam urośnie. Następnie bierzemy nasze ciasto i na obsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek - w miarę prostokątny. Całość smaruję miodem wg uznania - ja użyłam około 7 dużych łyżek miodu. Mój miód był dość gęsty. Płynny miód niestety będzie nam się wylewał. Na ciasto rozsypałam również orzechy dość drobno posiekane i obsypałam solidnie cynamonem. Z tej porcji wyjdą nam dwie dość spore "chałki". Tak więc rozwałkowane i posmarowane ciasto przekrajam na pół wzdłuż. Każdą połówkę zawijam w rulon. Jeden rulon - jedna chałka. Oba rulony przecinam na pół wzdłuż i te dwa paski zwijam razem w warkocz. Takie warkocze odstawiam również na godzinkę aby wyrosły. Przed upieczeniem smaruję wierzch rozbełtanym żółtkiem. Piekę przez około 30-40 minut w 180C. Smacznego
Bo
monikaT83
zewa
Elficzna